9.-13.5.2018
        Fin | Sv | Eng 

 Huvudartisterna 2018

 

Ilo Ensemble
fängslar med sin varma klang och sin okonstlade scennärvaro. Ensemblen vann den akustiska serien i den internationella tävlingen för sångensembler i Tammerfors, Tampereen sävel, år 2017 och har prisats för sina modiga och starka framträdanden. Medlemmarna i ensemblen träffades under sina studier i Sibelius-Akademin och grundade a capella gruppen år 2012. Ilo brinner för folkmusiken, improvisation och teatermusik. Medlemmarnas mångsidiga kunnande och påhittiga röstanvändning bildar en medryckande helhet. Ensemblens passion är rekilaulu, den finska enstrofingen, alltså populärmusik från 1800-talet. Ilo Ensemble gav ut sitt debutalbum ”Elo” i oktober 2017.

 

 

Kraja har skapat ett eget musikaliskt universum, meditativt, gripande och poetiskt, vilket trollbundit publik såväl som kritiker. Med unik samstämmighet och precision smälter fyra individuella röster samman till en unison enhet. Efter 15 år tillsammans på scener över världen, fem album och en grammisnominering i bagaget har Kraja blivit stilbildande och ett av de mest framgångsrika svenska folkmusikbanden på den internationella scenen.

 

 

 Musta lammas (‘det svarta fåret’) består av tjugofyra passionerade yrkesmusiker från huvudstadsregionen, som har arbetat tillsammans sedan 2016. Kören är specialiserad på så kallad rytmmusik, vilket innebär till exempel pop, jazz, rock, blues och funk. Emellanåt kan man också höra inslag av folk. och dansmusik i repertoaren! Musta lammas musik är en läcker blandning av egna kompositioner och fyndigt arrangerade covers. Namnet ‘Musta lammas’ hänvisar till körens banbrytande position inom det finska körfältet. Gruppen vill skaka på uppfattningen om vad högklassig körmusik kan vara, och inspirera andra till att skapa något nytt. Musta lammas har på en kort tid utmärkt sig bland de intressantaste a cappella -aktörerna i landet, med första pris i danska Aarhus Vocal Festivals körtävling i juni 2017 som sin senaste milstolpe. Kören leds av Ida Olsonen.

 

 

År 2008 beslöt ett antal kvinnor som tidigare sjungit med i Oulaisten Nuorisokuoro att starta en kör för att återuppta sjungandet på ett mera målinriktat sätt. Damkören Välke såg dagens ljus och till körens konstnärliga ledare kallades musikrådet Tapani Tirilä, som också fungerat som dirigent för sångarna under deras ungdomstid i Oulaisten Nuorisokuoro.

Välke fungerar långt som en kammarkör och kören har fått erkännande både nationellt och internationellt. Under 2014 utsågs kören till ”Årets ljusglimt” (Vuoden 2014 valopilkku) av Suomen Naiskuoroliitto och året därpå valdes kören till ”Årets kör 2015” av Naiskuoroliitto. I den egenskapen fick kören äran att konsertera vid damkörsdagarna i Raumo i mars 2017.

 
   

 

Studentkören Pedavoces är Åbo Akademis blandade studentkör och är verksam vid Åbo Akademi i Vasa. Kören har kring 45 aktiva sångare, och så gott som alla av Vasas högskolor och universitet finns representerade i sångarleden. Pedavoces dirigeras sedan hösten 2009 av diplomdirigent Maria Timoshenko.

Studentkören Pedavoces grundades i samband med att lärarutbildningen i Finland akademiserades år 1974 och folkskolelärarutbildningarna från seminarieskolorna i Nykarleby och i Ekenäs slogs ihop till Pedagogiska fakulteten i Vasa. Då uppstod det också en efterfrågan på musikverksamhet varpå körens grundare Per-Håkan Jansson etablerade kören. 

 

 

Spira Ensemble grundades 2013 av Jennifer Hartman för att sammanföra en grupp erfarna sångare med ambitiös, projektbaserad körverksamhet som mål. Kören har sedan dess formats till en kammarkör med regelbunden verksamhet. Spira arbetar för att vara en progressiv kör i det finländska musikfältet, främja vokalmusiken i Finland och Norden och representera finländskt körkunnande hemma och utomlands. Köristerna är hängivna sångare med bakgrund i stadens studentkörer och musikinstitut. Spira rönte framgång på körfestivalen Tampereen Sävel i Tammerfors i juni 2015. Kören tilldelades då den högsta utmärkelsen, Grand Prix, och tre guldstämplar under körmönstringen på festivalen. Spira valdes också att delta i den internationella Harald Andersén-tävlingen i Helsingfors i september 2016. Kören tog sig till final och tilldelades  Yles pris för den bästa finländska kören i tävlingen.

 

Svanholm Singers, under ledning av Sofia Söderberg, grundades år 1998 och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges mest framstående manskörer. Med ett starkt uttryck skapar knappt tjugo unga, välslipade mansröster en banbrytande ljudbild. Repertoarens kärna består av musik ur den omfattande skandinaviska och baltiska manskörstraditionen. Via flertalet turnéer och utmärkelser runtom i Europa och Asien har ensemblen har kören gjort sig känd för framföranden som karaktäriseras av glädje och hög energi, där publiken får åtnjuta alltifrån helt nyskriven musik till unika tolkningar av klassiska stycken. Sångarnas lätta röster i kombination med exakt intonation skapar den unika klang som blivit kännetecknande för Svanholm Singers. Listan över körens framgångar växer sig lång och inkluderar priser, utmärkelser och segrar i ett stort antal olika tävlingar. Senast från Tolosa Choral Contest 2016 i Spanien, där kören vann båda de klasser man tävlade i. Under sommaren 2017 åkte kören på en prestigefylld turné i Taiwan och Kina.

 

 

Tampereen filharmoninen kuoro (Tammerfors filharmoniska kör): Tammerfors filharmoniska kör är en storkör bestående av ca 90 sångare. Kören grundades 1990 och leds av kör- och orkesterkapellmästaren Jani Sivén. Kören samarbetar främst med Tampere Filharmonia-orkestern med vilken kören årligen uppför 2-5 större verk för kör och orkester. Kören framför också körmusik a cappella. Kören medverkar i konserten Toivo Kuula 100 tillsammans med Vasa stadsorkester och Seinäjoki stadsorkester under ledning av kapellmästaren Anna-Maria Helsing.

 

 


 
  

  

 
  
 

 

 

 

AKTUELLT


Huvudartisterna för år 2018:

Ilo Ensemble,
Kraja,
Musta lammas, Naiskuoro Välke, Studentkören Pedavoces,
Spira Ensemble, Svanholm Singers, Tammerfors Filharmoniska Kör


Biljetter Ge feedback via Facebook Samarbetspartner och sponsorer