9.-13.5.2018
        Fin | Sv | Eng 

                                   

Pääesiintyjät 2018

 
Ilo Ensemble valloittaa lämpimällä soinnillaan ja välittömällä lavaesiintymisellään. Rohkeista ja puhuttelevista esiintymisistään kiitosta saanut yhtye voitti kesäkuussa 2017 Tampereen Sävelen kansainvälisen yhtyelaulukilpailun akustisen sarjan. Vuonna 2012 perustetun viisihenkisen a cappella -ryhmän jäsenet kohtasivat toisensa opiskellessaan Sibelius-Akatemiassa. Ilon sydän sykkii kansanmusiikille, improvisaatiolle ja teatterimusiikille. Monipuolisesta osaamisesta syntyy musiikillinen keitos, jonka kekseliäs sointimaailma ja äänenkäyttötavat tempaavat kuulijan mukaansa. Yhtyeen intohimo on rekilaulu: kansan suussa syntynyt 1800-luvun populaarimusiikki. Ilo Ensemble julkaisi debyyttialbuminsa ’Elo’ lokakuussa 2017.

 

Kraja on ruotsalainen neljän nuoren naisen muodostama lauluyhtye, joka on kahdella ensimmäisellä levyllään keskittynyt erityisesti ruotsalaiseen kansanmusiikkiin. Nelikon sovitukset ovat herättäneet paljon huomiota. Kraja on luonut oman meditatiivisen, koskettavan ja runollisen musiikillisen universumin, joka on hurmaa niin yleisön kuin kriitikotkin. Julkaistuaan viisi albumia ja esiinnyttyään 15 vuotta yhdessä ympäri maailmaa Krajasta on tullut tyylinnäyttäjä ja yksi kansainvälisesti tunnetuimmista ruotsalaisista kansanmusiikkiyhtyeistä.

 

Musta lammas on ammattimuusikoiden muodostama ilmaisuvoimainen kuoro, joka groovaa ja soi tiukasti yhteen bändin tavoin. Kuoro on erikoistunut rytmimusiikkiin, johon luetaan muun muassa pop, jazz, rock, blues ja funk. Kuuluupa ohjelmistossa myös vaikutteita kansanmusiikista ja tanssilavoilta! Ryhmän ohjelmisto on herkullinen sekoitus omia kappaleita ja maukkaita uudelleensovituksia. Vuonna 2016 perustettu ryhmä on edennyt nopeasti maamme kiinnostavimpien a cappella -kokoonpanojen joukkoon, viimeisimpänä saavutuksenaan tanskalaisen Aarhus Vocal Festivalin kuorokilpailun voitto kesäkuussa 2017. Mustaa lammasta johtaa Ida Olsonen.

 

Vuonna 2008 ryhmä Oulaisten Nuorisokuorossa lapsena ja nuorena laulaneita naisia päätti perustaa kuoron, jossa he pääsisivät jälleen harrastamaan kuorolaulua yhdessä tavoitteellisesti aivan kuin silloin ennen. Näin syntyi Naiskuoro Välke, jonka taiteelliseksi johtajaksi kutsuttiin jo nuorisokuorokautena laulajia johtanut musiikkineuvos Tapani Tirilä

Kamarikuorotyyppinen Välke on saavuttanut niin kotimaisia, kuin kansainvälisiäkin tunnustuksia. Suomen Naiskuoroliitto nimesi kuoron vuoden 2014 valopilkuksi ja heti seuraavana vuonna kuoro valittiin Suomen Naiskuoroliiton vuoden 2015 kuoroksi. Vuoden kuorona Välke sai kunnian konsertoida maaliskuussa 2017 Rauman Naiskuoropäivillä. Kansainvälistä menestystä on tullut Interkultur-jäjrestön kuorokilpailuissa. Saavutuksina niistä on jo 4 kultaista diplomia ja kaksi sarjavoittoa (Malta ja Barcelona/Callella).

 

 

Spira Ensemble on marraskuussa 2013 perustettu kamarikuoro. Ajatuksen kuoron perustamisesta pani vireille Jennifer Hartman, joka koki tarpeelliseksi perustaa kunnianhimoisen ja projektiluontoisesti kokoontuvan kamarikuoron. Kuoron taiteellisena johtajana on toiminut musiikin tohtori Kari Turunen kuoron perustamisesta lähtien. Kuoron ohjelmisto painottuu lähinnä klassiseen kuoromusiikkiin ja uuteen musiikkiin. Kuoro on esiintynyt pääkaupunkiseudulla useaan otteeseen. Spira Ensemble menestyi kesäkuussa 2015 Tampereen Sävel -kuorokatselmuksessa. Kuoro sai kolmen kultaleiman lisäksi korkeimman mahdollisen tunnustuksen, Grand Prix -palkinnon. Kuoro valittiin mukaan kilpailemaan kansainvälisessä Harald Andersén-kuorokilpailussa syksyllä 2016. Kuoro pääsi finaaliin ja jakoi YLEn paras suomalainen kuoro kilpailun –palkinnon. 

 

Svanholm Singers perustettiin vuonna 1998 ja on siitä asti nähty yhtenä Ruotsin huomionarvoisimpana mieskuoro. Kuoroa johtaa Sofia Söderberg. Nämä parikymmentä nuorta miesääntä luovat voimakkaalla ilmaisullaan hyvin hiotun ja mullistavan äänimaiseman. Ohjelmiston ydin perustuu skandinaavisen ja baltialaisen mieskuoroperinteen musiikkiin. Euroopassa ja Aasiassaki menestynyt kokoonpano on tehnyt itsensä tunnetuksi kuorona, joita voisi kuvailla iloiseksi ja energiseksi. Esityksissä yleisö saa nauttia sekä uudesta musiikista että klassisten kappaleiden yksilöllisistä tulkinnoinnoista. Laulajien kevyet äänet sekoitettuna tarkkaan intonaatioon luovat yksilöllisen soinnin, josta on tullut Svanholm Singersien tuntomerkki. Kuoro on menestynyt loistokkaasi monissa kilpailuissa, tuoreimpana saavutuksenaan voitto Tolosa Choral Contestissa Espanjassa. Viime kesänä kuoro vieraili kiertuellaan Taiwanissa ja Kiinassa.

 

Tampereen Filharmoninen Kuoro on noin 90 laulajan suurkuoro, joka perustettiin vuonna 1990. Kuoron ohjelmistossa on kaksi päälinjausta, isot orkesteriteokset sekä a cappella -produktiot. Tärkein yhteistyökumppani on Tampere Filharmonia, jonka kanssa kuoro esittää 2-5 teosta vuosittain. Taiteellisena johtajana on toiminut syksystä 2013 alkaen kuoro- ja orkesterikapellimestari Jani Sivén. Kuoro tekee yhteistyötä Toivo Kuula 100 –konsertissa Vaasan kaupunginorkesterin ja Seinäjoen kaupunginorkesterin kanssa. Johdossa toimii kapellimestari Anna-Maria Helsing.

 

Ylioppilaskuoro Pedavoces on Åbo Akademin ainut sekakuoro ja toiminta löytyy Åbo Akademin Vaasassa sijaitsevalla yksiköllä. Kuorossa on noin 65 aktiivia laulajaa Vaasan kaikista eri ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Pedavocesia on johtanut jo vuodesta 2009 diplomikuoronjohtaja Maria Timoshenko.

Ylioopilaskuoro Pedavoces sai alkunsa Suomen opettajakoulutuksen akatemisoitumisen myötä vuonna 1974. Vaasan uudessa korkeakoulussa, silloin Österbottens högskola, tänään pedagoginen tiedekunta, syntyi kysyntää musiikkitoiminnasta jonka jälkeen kuoron perustaja Per-Håkan Jansson perusti kuoron.

 

 

 

 


AJANKOHTAISTA


Vuoden 2018 pääesiintyjät:

Ilo Ensemble,
Kraja,
Musta lammas,
Naiskuoro Välke, 
Spira Ensemble,
Svanholm Singers,
Tampereen Filharmoninen Kuoro,
Ylioppilaskuoro Pedavoces

 

 


Liput Anna palautetta Facebookissa Yhteystyökumppanit & sponsorit